Het Plexus solaris 'HSP'-coachingstraject 

Op basis van nieuwe en eigentijdse methodes kunnen Hoog Sensitieve Personen worden begeleidt in de voor hen belemmerende factoren in het dagelijks bestaan. Denk hierbij o.a. aan het leren omgaan met externe en interne (zintuiglijke) prikkels en omgevingsfactoren, emoties en gevoelens, structureren en plannen, effectief communiceren, spirituele ideeën en levenshoudingen, bewustzijn en het gebruiken van de sensitiviteit en opmerkingsbegaafdheden.

Hooggevoeligheid begint bij de meeste mensen met het gevoel anders te zijn dan anderen. Waarin hooggevoelige mensen zich anders voelen is vaak moeilijk uit te drukken. Het begint meestal vanaf het eerste moment dat ze zich kunnen herinneren en ze zijn er zo mee verweven dat ze het gevoel anders te zijn dan anderen niet goed kunnen benoemen. Het is een gevoel, een ervaring, een besef dat hen danig in de weg kan zitten en dat vaak (niet altijd) voor moeilijkheden en problemen zorgt. Zo sterk dat sommigen zich wel eens vertwijfeld afvragen: ben ik soms gek? Toch heeft het weinig met gekte te maken. Gevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. De informatieverwerking van een hooggevoelige werkt op de één of andere manier uitgebreider en nauwkeuriger dan bij de gemiddelde persoon. Zij hebben daarmee dus niet zozeer betere zintuigen maar ze verwerken hun zintuiglijke indrukken vooral complexer.

Hooggevoelige mensen nemen allerlei subtiele nuances waar die anderen missen. Waar een ander niet bij stilstaat of zelfs van geniet, zoals harde muziek of drukke menigten, indringende sirenes, felle lichten, vreemde geuren en winkelchaos, kan in een hooggevoelig persoon een heftige reactie geven. Hij of zij raakt overprikkeld. Wanneer zo'n overprikkeling of over stimulatie lang aanhoudt, volgt een (chronische) stresssituatie. Net als iedere andere eigenschap is hooggevoeligheid een karaktertrek die zowel positief als negatief uitgelegd kan worden, afhankelijk van waar je op focust. Wie hooggevoelig is, heeft veel potentie om deze gevoeligheid op indrukwekkende wijze in te zetten op vele terreinen van zijn leven. Een hooggevoelig persoon kan deze eigenschap tot een gave maken.

Zodra de eerste fase van herkennen en opluchting voorbij is komt in plaats daarvan vaak de vraag wat men hiermee nu kan doen. Hoe beter om te gaan met deze eigenschappen, die in het verleden veelal voor problemen hebben gezorgd. Want veel hooggevoeligen willen wel graag geloven dat hun eigenschappen een ‘gave’ en een kracht kunnen zijn, maar ze hebben het nog nauwelijks zo ervaren. Meer acceptatie van het anders-zijn, meer waardering voor zichzelf en de eigen manier om met situaties om te gaan, ontstaan niet zomaar. Bij het veranderen van een last in een kwaliteit kan praktijk Plexus Solaris door middel van een effectief HSP- begeleidingstraject jou leren omgaan met de eigenschappen van het HSP-zijn en je bewust te maken van jezelf en jouw kracht.

Hoe werkt het?

De HSP-begeleidingtraject bevat o.a. praktische en effectieve methoden waarmee je leert om bij jezelf te blijven zodat prikkels van buitenaf niet meer zomaar allemaal bij je binnen komen en van negatieve invloed zijn op je eigen functioneren. Door middel van gesprekken in een individuele leergang wordt geleerd om beter met je lasten van het (hoog)gevoelig-zijn om te leren gaan. Dit gebeurt op zowel theoretische als praktische wijze waardoor jouw gestelde doelen veelal gerealiseerd worden; Je lasten worden sterk verminderd waardoor je beter in het dagelijks leven functioneert. Van belang hierbij is dat als de persoon zichzelf meer en meer op een natuurlijke manier beleeft, gedragingen als vanzelf zullen veranderen en er ruimte komt voor diegene om zichzelf op een bewuste wijze te manifesteren in de maatschappij.

Niet afsluiten dus, maar ten volle in het leven staan en zijn wie of wat je bent:

Bewust- er -ZIJN in het HIER en NU

Het traject wordt volledig op jouw persoonlijke situatie afgestemd (eclectische werkwijze) en middels deze begeleiding wordt er handvatten aangeboden die de mogelijkheid kunnen bieden om jezelf en de omgeving beter te kunnen begrijpen. Tevens krijg je ook oefeningen mee die je in het dagelijks leven kan oefenen om beter geaard te worden en te blijven.

Tijdens het HSP-begeleidingstraject maak ik gebruik van onder meer:

• de binnen / buitenwereldmethode: hoe blijf je met je aandacht meer bij jezelf?

• de 3 belevingsgebieden : waar ben je met je aandacht?

• het ontdekken van de eigen domein: waar liggen je grenzen?;

• creatieve educatie waarbij je kennis opdoet over hooggevoeligheid;

• inzicht geven in hoe het denken ons beiinvloedt (de mindgebieden);

• een specifieke methode gericht op planning en structuur;

• de methode ‘effectief communiceren’;

• zentherapie; vorm van regressietherapie om je zelfvertrouwen te vergroten;

• lichaamsoefeningen voor een betere energiebalans

• metaforen en mijn eigen ervaringen als Hoog Sensitief Persoon

 Er wordt ook gebruik gemaakt van technieken vanuit de Mindfulness en de Advaita Vedanta ( non-dualisme).

Integrale ontspanningsmassage en het cranio sacraalwerk kunnen zonodig aanvullend en ondersteunend zijn in het ontspannings,-en bewustwordingsproces.

Leerdoelen

De leerdoelen die je tijdens het HSP begeleidingstraject kunt leren zijn:

• De kwaliteiten van jezelf in te zien en deze te gebruiken;

• De valkuilen van hooggevoeligheid te beperken en hiermee je lasten verminderen;

• Bewust te worden van jezelf;

• Je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde te vergroten;

• Planning en structuur aan te brengen in je dagelijks leven;

• Het piekeren te verminderen en de daarbij behorende emoties te verminderen;

• Voor jezelf durven opkomen en te zeggen wat jijzelf voelt en denkt;

• Je energie in balans te brengen (vermoeidheid verminderen/wegnemen);

• Goed te functioneren in het dagelijkse maatschappelijke en sociale leven als (hoog)gevoelig persoon;

• Jezelf op de eerste plaats te zetten.

Verloop van het traject

Het eerste gesprek is een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Hierin kun je onder andere vragen stellen en geef ik een toelichting op het HSP-traject. Het kennismakingsgesprek is ook bedoeld om te kijken of het klikt tussen ons; dit vind ik van groot belang voor het bereiken van goede resultaten. Besluit je na het kennismakingsgesprek door te gaan met het begeleidingstraject , dan krijg je een vragenlijst mee naar huis om in te vullen. Tijdens het eerstvolgende gesprek nemen wij deze lijst door. Op basis van deze informatie en jouw wensen maak ik een stappenplan voor het begeleidingstraject. Tevens krijg je een formulier mee naar huis om jouw doelen aan te geven. Het aantal vervolggesprekken is afhankelijk van de wensen en gestelde doelen. Gemiddeld kun je er vanuit gaan dat een traject bestaat uit acht tot twaalf gesprekken met een gemiddelde duur van anderhalf uur.

Het kan zijn dat ik je op bepaalde aspecten niet of niet verder kan helpen. Dan zal ik je doorverwijzen naar daartoe gespecialiseerde collega’s met wie ik samenwerk.

Wat zijn de tarieven?

Kennismakingsgesprek: (ongeveer 60 minuten): gratis .Vervolggesprekken ( maximaal 90 minuten) : EUR 80 - (incl. BTW) per gesprek

Een groot deel van de zorgverzekeraars vergoedt de behandelingen geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering als natuurgeneeskundig consult.

Het HSP begeleidingstraject begeleidt voornamelijk hooggevoelige personen. Of je hooggevoelig bent hangt af van een aantal factoren. Misschien lees je dit als je weet dat je hooggevoelig bent. Maar misschien ben je nog aan het zoeken en denk je dat je misschien wel hooggevoelig zou kunnen zijn. Om hierin meer duidelijk voor jezelf te krijgen zou je de HSP-3-in-1 test kunnen doen .

 
 
 
 
Map
Info