Mindfulnesstraining (MBCT)

Waar je aandacht is, daar ben je.  Mindfulness of liever gezegd, aandachtstraining, gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu.  Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.

Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording en je kunt beter je grenzen bewaken.

De training bestaat uit meditatieoefeningen, bewegingsoefeningen, observatieopdrachten en oefeningen uit de cognitieve gedragspsychologie.

Waarom beoefenen?

Veel onderzoek laat zien dat mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en dat het positieve veranderingen teweeg in cognitief en neurobiologisch functioneren. Ook transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert. Deze brede werkzaamheid zorgt ervoor, dat mindfulness voor heel veel mensen van waarde is.

Mindfulness is een vaardigheid. En voor vaardigheden geldt dat je moet blijven oefenen, wil je vaardig blijven. Tijdens je mindfulness­training heb je ervaren hoe het voelt om aandachtig te zijn, zonder oordelen. Mindfulness maakt dat je intenser en bewuster leeft, dat je meer geniet van het moment, dat je minder stress ervaart en dat je leven voor jezelf en anderen om je heen leuker wordt.

De belangrijkste resultaten van mindfulness­training zijn:

* meer bewustwording en inzicht in je gedachtenpatronen, je reacties, je handelen, je emoties en gemoedstoestanden (en de keuze om daar soms anders mee om te gaan)

* het meer afstand kunnen nemen van problemen.
* het leven wordt makkelijker en je geniet bewuster en intenser.
* meer energie tot je beschikking hebben.
* Daarnaast kunnen de volgende resultaten van mindfulness­training genoemd worden:
Verbeterde vaardigheid om:
* om te gaan met stressvolle gebeurtenissen of momenten wanneer het niet gaat zoals je wilt
* je te kunnen concentreren (meer focus en minder piekeren)
* grenzen aan te geven (meer bewustwording)
Een vermindering van:
* stress-symptomen (zoals o.a. hoge bloeddruk, vermoeidheid, slapeloosheid).
* slaapproblemen en vermoeidheid in het algemeen
* depressie en angst
* (chronische) pijn psychische gevolgen van ernstige ziekte en tegenslag

Voor wie?

Mindfulness­training is geschikt voor iedereen die een investering wil doen in de kwaliteit van haar/zijn leven, het leven intenser wil (be)leven, meer en intenser wil genieten en bereid is op een nieuwe manier naar haar/zijn eigen patronen te kijken. En voor iedereen die wil leren anders om te gaan met stressvolle ‘weersomstandigheden’ in haar/zijn leven.
Iedere volwassene, oud of jong, snel of langzaam, met of zonder klachten is welkom en kan ervan profiteren. ‘Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet gebaat zou zijn bij meer mindfulness in zijn leven,’ zegt de ontwikkelaar van mindfulness­training, Jon Kabat-Zinn.
En in het bijzonder als je:

* vaak het gevoel hebt geleefd te worden door je dagprogramma.
* je in een druk leven beter staande wilt houden.
* meer momenten wilt vinden van genieten, rust en inkeer/stilte.
* minder met gedachten bezig wilt zijn (piekeren).
* lichamelijk last ervaart door spanning of stress.
* beter wilt leren omgaan met moeilijke emoties.
* sneller je energie wilt regenereren.

De training

De mindfulnesstraining bestaat uit 8 bijeenkomsten van ieder 1,5 uur, waarin je leert om mindfulness toe te passen en zo bewuster en beter om te gaan met stress, pijn en ander ongemak. De training gaat verder dan alleen maar leren omgaan met stress. Je leert ook om met ‘nieuwe ogen’ te kijken, met een nieuwgierige, heldere, open blik. Je leert stil te staan bij de zaken die er echt toe doen, zowel de grote als ook de kleine dingen. Je leert om bewust, open en vriendelijk aanwezig te zijn bij wat er nu gebeurt. Gewoon zijn met wat is. Tot slot: het is heel belangrijk dat je dagelijks tijd neemt om zelf te oefenen. We adviseren minimaal 30 tot 45 minuten per dag.


 
 
 
 
Map
Info